Waar wordt naar gekeken?

De 20-weken echo geeft een goed beeld van de status van uw ongeboren kind. Op deze echo is te zien hoe uw kind zich ontwikkelt en of de groei overeenkomt met de duur van de zwangerschap.

Meer informatie

Werkwijze

Een echo werkt doormiddel van weerkaatsing van geluidsgolven met een hoge (voor menselijk oor niet hoorbare) frequentie. Bij een echo wordt uw buik ingesmeerd met een geleidende gel. Met een transducer worden geluidsgolven uitgezonden en de weerkaatste geluidsgolven worden vervolgens omgezet in beeld. Echografie is geheel pijnloos en voor zover bekend met de huidige stand van de wetenschap, volkomen onschadelijk voor u en uw baby.
Van het onderzoek krijgt u een schriftelijke rapportage mee. Bij het constateren van een mogelijke afwijking, wordt uw verloskundige of huisarts op de hoogte gesteld. U wordt vervolgens uitgebreid voorgelicht over een eventueel vervolgonderzoek. U bepaalt uiteindelijk zelf wat u met de uitslag doet en of u een vervolgonderzoek wilt.
De medische echo valt onder wet Bevolkingsonderzoeken en wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Het onderzoek kan worden opgenomen op dvd. Deze opname is voor eigen rekening. De kosten hiervoor zijn 12 euro en dienen contant te worden afgerekend. 

Een echo werkt door middel van weerkaatsing van geluidsgolven met een hoge (voor het menselijk oor niet hoorbare) frequentie. Bij een echo wordt je buik ingesmeerd met een geleidende gel. Met een transducer worden geluidsgolven uitgezonden en de weerkaatste geluidsgolven worden vervolgens omgezet in beeld. Echografie is geheel pijnloos en voor zover bekend met de huidige stand van de wetenschap, volkomen onschadelijk voor jou en je baby.

Van het 20 weken echo onderzoek krijg je een schriftelijke rapportage mee. Bij het constateren van een mogelijke afwijking, wordt je verloskundige of gynaecoloog op de hoogte gesteld. Je wordt vervolgens uitgebreid voorgelicht over een eventueel vervolgonderzoek. Jullie bepalen uiteindelijk zelf wat jullie met de uitslag doen en of een vervolgonderzoek gewenst is.

De medische echo valt onder wet Bevolkingsonderzoeken en wordt vergoed vanuit de basisverzekering*. Het onderzoek kan worden opgenomen op dvd. Deze opname is voor eigen rekening. De kosten hiervoor zijn €12,00 euro en kunnen per pin worden afgerekend.

 

*De kosten van geplande afspraken welke niet 48 uur voor het onderzoek zijn afgezegd, worden bij u in rekening gebracht. Deze kosten zijn €150,00 per consult.